Jak pečovat o zuby a dásně, co lze použít kromě čištění zubů

Přejít na obsah

Jak pečovat o zuby a dásně, co lze použít kromě čištění zubů

Prodejny Calivita International
Published by Calivita Partner v Výzvy moderního života · 11 Květen 2023
Tags: zubydásněbylinkyoleje
Pravidelné čištění a dezinfekce dutiny ústní výrazně omezuje vznik kazů. K tomu lze použít některé léčivé byliny. Zuby posiluje také dostatečný přísun základních minerálů a vitamínů.

Jaké bylinky a oleje podporují zdraví zubů a dásní.

Byliny s antiseptickými a protizánětlivými vlastnostmi budou mít příznivý vliv na zuby, záněty dásní a další onemocnění dutiny ústní. Výtažky a éterické oleje z těchto bylin se přidávají do zubních past a ústních vod. Určitě se vyplatí používat přípravky, které obsahují přírodní účinné látky. Mezi ně patří například Organicare Fresh Lemon Herbal Toothpaste, zubní pasta s obsahem bylin a citronového aroma, která působí osvěžujícím a protizánětlivě, jemně čistí zuby a zklidňuje zanícené dásně. Při pravidelném používání extrakt z islandského lišejníku a v něm obsažený citrát zinečnatý pomůže předcházet tvorbě plaku a zubního kamene.

Zdraví našich dásní podporují třísloviny, které pomáhají posilovat dásně. Třísloviny se vyskytují ve velkém množství, kupř. v čaji a dubové kůře. Odvar z dubové kůry se používá k výplachu hrdla, stejně jako k výplachu úst. K tomu je vhodný i odvar ze šalvěje, jejíž silice a salvinlakton působí také antibioticky.

Léčivé byliny

V lidovém léčitelství se k léčbě ústní dutiny používají i nálevy z bylin, které mají léčivý účinek. Patří sem například řebříček, heřmánek (obě bylinky obsahují léčivý azulen), řepka a měsíček. Hojení sliznic urychluje také alantoin, který je obsažen mimo jiné v kostivalu a medu. Nálev z obou těchto bylin lze použít jako kloktadlo při těžce se hojících zánětech dutiny ústní (paradentóza) nebo paradentóze.

Mentol a další esenciální oleje

Silice některých rostlin mají také výrazný antiseptický účinek. Mentol, který je součástí mátového oleje, se velmi často používá v přípravcích pro ústní hygienu. Lokálně dráždí chladové receptory a vyvolává příjemný pocit chladu. Používají se také éterické oleje z hřebíčku, mateřídoušky, tymiánu, myrhy, kafru, myrty, eukalyptu, fenyklu a skořice. Oreganový olej, který je součástí produktu Oregano oil, je vhodný i na výplachy krku a úst. K tomuto účelu použijeme 2-3 kapky, které zředíme vodou nebo mlékem, ve kterém se přípravek lépe rozpouští.

Jaké doplňky stravy lze použít k péči o zdravé zuby a dásně.

Pro zdraví našich zubů je především důležité, jak se stravujeme, zda máme dostatečný přísun minerálů, stopových prvků a vitamínů, které jsou pro zuby nezbytné. Jedná se především o vápník, hořčík a vitamín D. Všechny tyto esenciální látky se nacházejí v produktu Strong Bones a v přípravku D-Drops. Rozhodně by se měly stát našimi každodenními doplňky stravy, stejně jako pastilky s koenzymem Q10 prospěšným pro dásně a tekutý chlorofyl, který pomáhá při zápachu z úst.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah