Diabetes – proč je nebezpečný a jak mu lze předcházet

Přejít na obsah

Diabetes – proč je nebezpečný a jak mu lze předcházet

Prodejny Calivita International
Published by Calivita Partner v Zdraví · 10 Duben 2023
Tags: cukrovkadiabetes
Cukrovka je jednou z nejčastějších civilizačních chorob. Asi 90 % případů tvoří diabetes 2. typu. Cukrovka je ve skutečnosti známkou příznaku, kterým je zvýšená hladina cukru v krvi. Důvody pro to jsou však u diabetu 1. a 2. typu odlišné.

Poškození beta buněk

Diabetes 1. typu vzniká poškozením tzv. beta buněk slinivky břišní, které produkují inzulín. Kvůli nedostatku inzulinu tělo nedokáže transportovat cukr z krve do tkání a jeho hladina v krvi rychle stoupá.

Toto onemocnění nejčastěji začíná v dětství nebo rané dospělosti a je způsobeno především autoimunitní reakcí proti beta buňkám. Proč si ale tělo proti nim vytváří protilátky, se stále zkoumá. Jednou ze zkoumaných možností je nedostatek vitaminu D.

Studie opakovaně prokázaly, že podáváním vitaminu D alespoň na podzim a v zimě (zejména u těhotných žen) snižujeme riziko tohoto onemocnění. Jakmile se však nemoc projeví, jedinou možností léčby je inzulín.

Neschopnost těla zpracovat glukózu

U diabetu 2. typu je to jiné. Zde může být inzulínu dostatek a někdy ho slinivka dokonce produkuje nadbytek. Lidská tkáň na něj ale nedokáže dostatečně reagovat a využít ho k přenosu cukru do tkání. Tento stav se nazývá inzulínová rezistence.

Příčiny tohoto onemocnění, na rozdíl od předchozího typu diabetu, jsou známy. Je to především nezdravý životní styl, nevhodná strava, nadváha a nedostatek pohybu.

Z toho ale plynou i dobré zprávy. Pokud preventivně pečujeme o své zdraví, je riziko vzniku tohoto onemocnění velmi malé

Snížená tolerance glukózy

Je třeba také zmínit, že stále existuje prekurzor cukrovky, kterou nazýváme narušená glukózová tolerance. Hladina krevního cukru je díky ní mírně nadnormální, ale ne tak vysoká jako u cukrovky. V tomto případě tělo dostatečně nereaguje na glukózovou zátěž, a proto má někdy zvýšenou hladinu cukru v krvi.

Bohužel již tento stav zvyšuje riziko kardiovaskulárních komplikací, jako je infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda. Existuje také nebezpečí, že porucha glukózové tolerance se rozvine v diabetes 2. typu.

cukrovka

Co je na cukrovce tak nebezpečné?

jaké je nebezpečí? Na jedné straně dochází k extrémním výkyvům glykémie v pozitivním i negativním směru, které mohou vést až ke kómatu, na straně druhé jsou komplikace spojené s dlouhodobým zvýšením glykémie.

Jedná se především o poškození drobných cév a nervů, které může později vyústit ve krvácení z dolních končetin s nutností amputace, dále se objevují bolesti z neuropatie, dále poškození ledvin s nutností dialýzy a nakonec diabetická retinopatie. vedoucí k slepotě.

Jak předcházet cukrovce

Proto je nezbytné udržovat hladinu cukru v krvi na co nejnižší úrovni. Základem je samozřejmě změna stravovacích návyků a zařazení pravidelného pohybu do denního režimu.

Z přírodních doplňků nám může pomoci užívání chromu 3x denně s jídlem (Chromium Max), protože chrom pomáhá zlepšit citlivost našich tkání na inzulín.

Dalším vhodným doplňkem je Nordic Pure Omega 3, který chrání cévy a působí protizánětlivě.

Snížit hladinu glukózy v krvi nám může pomoci i tekutý chlorofyl (3 polévkové lžíce na půl litru vody).

Pro lidi, kteří preferují tekutý doplněk stravy, může být Organic Acai dobrou volbou, zejména díky svému protizánětlivému účinku a příznivému vlivu na snížení inzulínové rezistence.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah