Proč je pravidelné pití vody tak důležité?

Přejít na obsah

Proč je pravidelné pití vody tak důležité?

Prodejny Calivita International
Published by Calivita Partner v Zdravý životní styl · 31 Červenec 2023
Tags: vodapití
Člověk v průměru vyloučí 2,5–3 litry vody denně močí, stolicí, dýcháním a kůží. Tělo však musí mít vyrovnanou vodní bilanci, a aby tyto ztráty pokrylo, musí vodu přijímat. Zhruba třetina litru „nové“ vody denně se v těle vytvoří v důsledku metabolické činnosti, přijmeme asi 700 ml vody související s jídlem.

To znamená, že zbytek (cca 1,7 litru) by měl být tělu dodán přímo ve formě tekutin. Každý den na celý život. Nezapomínejme, že fyzickou námahou vyloučíme přes 3 litry vody. I tato ztráta musí být adekvátně kompenzována. Kvalita těchto tekutin a jejich neustálý příjem ve správném množství je důležitou podmínkou pro udržení zdraví, psychické pohody a produktivity v práci.

Proč bychom měli pít?

Správné množství tekutin zajišťuje nejen látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin, tedy vylučování škodlivin, které se v těle tvoří. Umožňuje také plnou účinnost doslova všech ostatních orgánů, fyzických i psychických funkcí a podporuje i správný vzhled pokožky.

Naopak nedostatek vody v těle (dehydratace) způsobuje akutní i chronické potíže. Mezi akutní příznaky mírné dehydratace patří bolesti hlavy, únava a malátnost, snížená fyzická a duševní výkonnost včetně snížené koncentrace. Ztráta tekutin ve výši 2 % tělesné hmotnosti znamená ztrátu až 20 % výkonu. To snižuje schopnost dětí navštěvovat školu, což může nepříznivě ovlivnit jejich studijní výsledky.

Riziko dehydratace

Již při 5% dehydrataci hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok. Malý, ale dlouhodobý nedostatek tekutin, který v každodenním shonu často ani nezaregistrujeme, může vést k vážným zdravotním poruchám. Kromě opakujících se bolestí hlavy nebo zácpy se může objevit porucha funkce ledvin a tvorba ledvinových a močových kamenů.

Dehydratace také zvyšuje riziko infekcí močových cest, apendicitidy, některých typů rakoviny (jako je rakovina konečníku a močového měchýře) a kardiovaskulárních onemocnění.

Kromě toho se předpokládá, že i řada dalších tzv. civilizačních chorob je důsledkem nesprávného životního stylu včetně nedostatku tekutin, nebo že některé civilizační choroby jsou buď prvním příznakem, nebo důsledkem trvalé mírné dehydratace - jedná se o bolesti zad, žaludeční a dvanáctníkové vředy, hypertenze ... .

Kolik vody vypít?

Potřeba tekutin je přísně individuální záležitostí, která závisí na mnoha vnějších i vnitřních faktorech – kupř. tělesná hmotnost, věk a pohlaví, složení a množství potravy (obsah vody, soli, bílkovin a kalorií), fyzická aktivita, teplota a vlhkost prostředí, ve kterém včetně proudění vzduchu, druh oblečení a tělesná teplota, aktuální zdravotní stav hydratace těla atd.

láhev vody

Individuální potřeby vody

Každý člověk má svou optimální potřebu volných tekutin, která se také mění v čase. Tento požadavek se může pohybovat od méně než jednoho litru denně (u sedavého člověka, který jí převážně rostlinné, obilné a luštěniny s nízkým obsahem soli) až po několik litrů denně (u člověka, který konzumuje nadměrně slanou nebo sladkou stravu s nízkým obsahem sůl ). Na zvýšenou potřebu vody má vliv intenzivní fyzická práce, sportování nebo pohyb v horkém prostředí.

V případě druhé kategorie může denní potřeba přesáhnout i pět litrů. Každý si musí najít své optimální množství tekutin!

Kdy se objeví žízeň?

Žízeň nás může upozornit na potřebu pít, ale stojí za to vědět, že žízeň není raným příznakem potřeby vody, protože se objevuje až když jsme z 1–2 % dehydratováni. Pocit žízně navíc s věkem klesá.

Na druhou stranu zvýšený pocit žízně může být příznakem i některých nemocí (např. cukrovky) a existuje i tzv. návyková žízeň, která nemusí být projevem potřeby tekutin.

Když není dostatek tekutin

Riziko dehydratace je větší u malých dětí, které mají nízký objem celkové tělesné vody a významný podíl na tom mají běžné denní ztráty, a u starších osob, u kterých se objem celkové vody také snižuje, schopnost ledviny zpětně vstřebávat vodu se zhoršuje a pocit touhy je oslaben.

Při hledání individuální potřeby tekutin se můžeme spolehnout na pár základních příznaků. Mezi příznaky nedostatku tekutin patří kromě pocitu žízně sucho v ústech, suché rty a jazyk, malé množství tmavě žluté moči, sklon k zácpě, škytavka při jídle, tlak v břiše nebo suchá kůže.

Když je příliš mnoho tekutiny

Naopak příznaky nadbytku tekutin jsou: časté močení, zejména v noci, pocení v klidu za normálních teplotních podmínek, vlhké ruce nebo nohy.

I když je nedostatek tekutin spojen s více riziky, je třeba říci, že ani jejich neustálý nadbytek – tedy pít mnohem více tekutin, než tělo potřebuje – není pro tělo zdravé.

Co mám pít?

Přestože nejzdravějším nápojem je čistá voda, můžete si bez obav dovolit i pestřejší skladbu nápojů. Je však třeba preferovat vhodné nápoje a omezit konzumaci nevhodných a dávat si pozor na ty nápoje, které mohou být podmíněně vhodné či nevhodné podle toho, v jakém množství a jak často je pijeme.

Vhodné nápoje

Čistá voda je nejvhodnější pro neustálé pití lidmi bez ohledu na věk či zdravotní stav – pití filtrované vody z kohoutku nebo balené, pramenité a mírně mineralizované přírodní minerální vody bez oxidu uhličitého. Tuto vodu lze konzumovat bez omezení množství úměrně potřebám organismu. Nejlepší je však filtrovaná voda bez chlóru s pH 7-7,5.

Vhodnými nápoji jsou také ovocné a zeleninové šťávy ředěné vodou, neslazené a nepříliš silné čaje (zejména zelené) nebo nápoje z pražených bobů. Bylinkové čaje, pokud se nejedná o léčbu, by se neměly pít příliš často a je vhodné je obměňovat.

Nevhodné nápoje

Mezi nápoje, kterým je třeba se vyhýbat nebo je konzumovat velmi zřídka, patří různé „nealkoholické nápoje“: limonády, kolové nápoje, ochucené minerální vody, energetické nápoje, nektary atd.

Důvodem je cukr, který jen zvyšuje pocit žízně a jeho „prázdné kalorie“; také umělá sladidla, z nichž některá zvyšují chuť k jídlu, nebo oxid uhličitý, které spolu s organickými kyselinami (ochucovadly) poškozují zubní sklovinu a mají další výše uvedené nevýhody.

Pozor na kofein

Kofein obsažený v kolových nápojích působí močopudně (zvyšuje tvorbu moči, díky čemuž se z těla odvádí více tekutin, než by se po vypití nápoje mělo získat). Jde také o mírně návykovou látku, která u dětí vede k hyperaktivitě. Kyselina fosforečná, která je také součástí kolových nápojů, pravděpodobně zvyšuje riziko osteoporózy.

Káva, černý čaj (kofein) a alkoholické nápoje nejsou součástí pitného režimu (nezapočítávají se do potřebného denního množství tekutin), mohou být pouze chuťovým doplňkem jídelníčku. Rozhodně by se měly používat s mírou. Ani zdravý dospělý člověk by neměl vypít více než 0,5 litru piva nebo 0,2 litru vína denně. Kávu je třeba zapít sklenicí čisté vody.

Jak se správně hydratovat?

Pro „zdravou“ hydrataci je důležitý nejen příjem tekutin a složení, ale také složení jídelníčku.

Mělo by se pít po celý den, počínaje ráno (šálek čaje nebo kávy nestačí ke kompenzaci noční ztráty vody). Člověk není velbloud, aby jednou denně vypil svou zásobu. Spotřebu tekutin je nutné regulovat v souladu s aktuální zátěží a potřebou.

Nejlepší tekutinou pro horké počasí je čistá voda nebo voda s příchutí citronu a máty. Sladké a studené nápoje zvyšují pocit žízně.

Voda pro denní spotřebu by neměla být kyselá, ale mírně zásaditá. Věděli jste, že nyní můžete mít doma zdroj zdravé alkalické vody? Zjistit více.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah