Inzulínová rezistence a přírůstek hmotnosti

Přejít na obsah

Inzulínová rezistence a přírůstek hmotnosti

Prodejny Calivita International
Chrom je důležitý minerál, který hraje roli v metabolismu glukózy jako součást molekuly chromodulinu, která pomáhá hormonu inzulinu plnit své funkce v těle. Inzulin je hormon uvolňovaný slinivkou, díky kterému se glukóza může dostat do buněk přes buněčné receptory, na které se inzulin váže. Inzulínová rezistence, definovaná jako narušená reakce těla na inzulín, je prediabetickou fází přechodu do plně rozvinutého diabetu 2. typu, který brání vstupu glukózy do buněk a jejímu využití. Tímto způsobem se přebytečná glukóza přeměňuje na tuk a ukládá se v těle - v játrech, podkoží atd. Chrom ovlivňuje metabolismus glukózy a umožňuje rychlejší transport glukózy přes membránu dalším mechanismem nezávislým na inzulínu - aktivací enzymu AMPK . Několik studií ukázalo, že aktivace AMPK léky nebo jinými přírodními prostředky zvyšuje transport glukózy ve svalech, nezávisle na působení inzulínu! Přídavek chrómu stimuluje aktivaci AMPK, což vede ke snížení hladiny cholesterolu v buněčné membráně a lepšímu transportu glukózy.

Snížení hladu

Většina lidí, kteří se snažili zhubnout a udržet si váhu, zná pocit hladu a silnou touhu po jídle. Hlad je hlavní překážkou dlouhodobého, a tedy zdravějšího režimu hubnutí, který z dlouhodobého hlediska vede ke zdravému, postupnému snižování tělesného tuku, tedy k dosažení požadovaných výsledků. V 8 týdenní studii snížilo 1000 μg pikolinátu chromu denně příjem potravy, hlad a chutě u zdravých žen s nadváhou. Jiné studie se zaměřily na lidi s poruchami přejídání a/nebo depresí, protože tyto skupiny mohou potenciálně nejvíce těžit z potlačení chuti k jídlu nebo hladu. Osmitýdenní studie se zúčastnilo 113 lidí s depresí, kteří byli rozděleni do dvou skupin – jedna dostávala 600 μg chrómu/den ve formě pikolinátu chromu, zatímco druhá skupina dostávala placebo. Významné snížení chuti k jídlu a chuti k jídlu bylo pozorováno ve skupině léčené chromem ve srovnání se skupinou s placebem. Další menší studie se navíc zabývala možnými přínosy chrómu u lidí trpících poruchami přejídání. Dávky 600 až 1000 μg chrómu denně vedly ke snížení frekvence epizod přejídání a depresivních příznaků.

Hubnutí

Jedna velká systematická analýza (metaanalýza) zkoumala 9 různých studií zahrnujících lidi s nadváhou, aby získala úplný obrázek o tom, zda je tento minerál prospěšný pro hubnutí. Celkově tato analýza ukázala, že samotný pikolinát chromitý bez diety vedl po 12 až 16 týdnech užívání u dospělých s nadváhou nebo obezitou ke snížení hmotnosti o 1,1 až 2,4 kg. Biologickou dostupnost chromu lze zvýšit dodatečným příjmem vitamínů C a B3 a aminokyselin, zejména fenylalaninu, methioninu a histidinu, které dokážou vázat anorganický chrom v žaludku a zlepšit jeho vstřebávání v tenkém střevě. Tyto aminokyseliny najdete v produktech Shake One nebo Glam Up.

Když potřebujeme více chromu

  • Při cukrovce a inzulínové rezistenci, protože chrom zesiluje působení inzulínu a každý nedostatek chromu způsobuje poruchy regulace glukózy.
  • V případě zvýšených triglyceridů a sníženého HDL - dobrého cholesterolu.
  • Ve všech hubnoucích dietách, zejména u lidí středního a vyššího věku, kteří mají inzulínovou rezistenci, cukrovku, vysoký krevní tlak, takže obecně jsou to faktory, které brání a komplikují proces hubnutí!
  • Při traumatu a stresu, protože hormony vylučované ve stresových situacích (glukagon a kortizol) mění metabolismus glukózy, a tím i samotného chrómu.
  • U syndromu polycystických ovarií, protože je spojen s inzulinovou rezistencí.
  • V procesu stárnutí, jak výzkumy ukazují, že koncentrace chrómu v těle s věkem klesá, starší populace má větší pravděpodobnost nedostatku chrómu ve srovnání s mladší populací.
  • Při neustálé fyzické námaze, protože chrom se vylučuje močí, což znamená, že jej navíc potřebují sportovci a všichni, kteří sportují rekreačně.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah