Které bylinky nejlépe podpoří vaši imunitu?

Přejít na obsah

Které bylinky nejlépe podpoří vaši imunitu?

Prodejny Calivita International
Published by Calivita Partner v Podpora imunity · 20 Březen 2023
Tags: imunitačernýbezEchinaceaAstragalus
Lidové léčitelství je odvozeno z moudrosti získané tisíce let používáním bylin, minerálů, vody a prvků země. V každém koutě Země lidé hledali způsoby, jak se uzdravit, a tak získávali cenné poznatky, které předávali svým potomkům. Dnes máme možnost učit se a využívat vše, co je možné prostřednictvím historie nashromážděné moudrosti. Tak se v Samburexu setkala tradiční východní medicína (čínská medicína), indiánské lidové léčitelství a evropské lidové léčitelství prostřednictvím černého bezu, třapatky nachové (Echinacea) a kozlíku (Astragalus) ke zklidnění nachlazení. Echinacea je jednou z nejznámějších rostlin posilujících imunitu; posiluje přirozenou obranyschopnost organismu, podporuje práci imunitního systému a horních cest dýchacích. Astragalus v kombinaci s echinaceou je velmi účinným prostředkem na posílení přirozené imunity. Působení produktů SambuRex je navíc zesíleno vitamínem C, který přispívá ke správné funkci imunitního systému a chrání buňky před oxidativním stresem.

Plody černého bezu

Společným pojítkem všech pověr a lidových pověstí o černém bezu je jeho ochranná role. Bezový strom byl posvátný v celé severní a západní Evropě a všechny jeho části byly považovány za požehnání a dar od matky Země, která v něm žila. Zpívaly se písně věnované této rostlině - v Anglii to byla Elderly mother, v Dánsku Hyldemoer, v Německu Frau holle. Schopnost této rostliny vyrážet z poškozených větví a uvolňovat kořeny z řízků symbolizovala regeneraci.

Pro Kelty byl černý bez symbol zrození a smrti. Lidé narození ve znamení černého bezu (25. 11. až 23. 12.) jsou podle keltského horoskopu náchylní k bádání, kompetentní, rádi jsou svobodní, mají v životě hodně štěstí. Léčivé vlastnosti černého bezu dokonce obdivoval Shakespeare v komedii "Veselé paničky z Windsoru" slovy: "Co říká můj Aesculapius, můj Galén, mé bezové srdce?"

Plody černého bezu

Jaké léčivé vlastnosti má černý bez

Zmiňuje se již v dobách Hippokrata, Plinia Staršího, Galena. V knize Complete Herbal z roku 1653 Nicholas Culpeper ohodnotil tuto rostlinu jako užitečnější než jiné byliny. Znovu ji vysoko vyzdvihl německý katolický kněz z 19. století Sebastian Kneipp, který se zasloužil o oživení naturopatické medicíny v Evropě. Bezinky se nejčastěji používaly při akutních respiračních infekcích. Používá se také jako tělové tonikum, zejména pro děti, což lze vysvětlit poměrně vysokým obsahem kyseliny listové a minerálů a červených pigmentů.

Jak funguje černý bez jako antivirotikum proti nachlazení a chřipce?

V 90. letech minulého století bylo zjištěno, že účinné látky (pravděpodobně antokyany) v bezu černém zabraňují přenosu a množení chřipkových virů in vitro. Látky obsažené v bezu stimulují část imunitního systému odpovědnou za první linii obrany proti nebezpečným mikroorganismům. Proto jsou bezinky ideální pro prevenci a raná stádia infekce.

Mechanismy antivirového účinku

  • Bezinky mohou zabránit uchycení viru poškozením vnějšího obalu viru
  • Může zvýšit produkci zánětlivých cytokinů u zdravých jedinců
  • Lektiny (aglutinin) přítomné v bezu mohou bránit virovým proteinům ve vazbě na respirační receptory (kyselina sialová), a tím předcházet infekci. Molekuly kyseliny sialové na buněčném povrchu fungují jako chemické majáky pro virus chřipky. Jakmile virus najde kyselinu sialovou, může se vázat a infikovat buňku.

Další pomocí v případě infekce jsou i další cenné látky obsažené v bezu, jako např.

  • vitamín C, který posiluje imunitní systém a naše obranné mechanismy,
  • éterické oleje, které mají protizánětlivý, analgetický účinek na krk,
  • glykosidy – posilují srdce

Méně známé zdravotní přínosy používání extraktů z černého bezu.

  • Kardiovaskulární zdraví – flavonoidy a antokyany mají protizánětlivé a antioxidační účinky, což významně chrání srdce a cévy před stárnutím a degenerací. Bezinky svým obsahem daleko předčí brusinky, borůvky, goji a ostružiny. Konzumace bezinek navíc díky vysokému obsahu draslíku prospívá zejména pravidelnosti srdečního tepu. Draslík je důležitý pro svalovou kontrakci, pružnost a vodní rovnováhu.
  • Pomoc při oparu – opar způsobuje především chřipka, virová infekce, oslabený imunitní systém nebo psychický stres. Díky vitamínům A, C a draslíku mohou bezinky působit preventivně i hojivě.
  • Pro zdravý metabolismus, zejména při cukrovce
  • Zachování a zlepšení zraku
  • Při chudokrevnosti k posílení krve.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah