Vitamin C - vlastnosti, aplikace a dávkování

Přejít na obsah

Vitamin C - vlastnosti, aplikace a dávkování

Prodejny Calivita International
Published by Calivita Partner v Vitaminy · 6 Duben 2023
Tags: VitaminC
V rámci moderního výzkumu molekulární medicíny byla objevena celá řada důležitých účinků vitaminu C. kardiovaskulární onemocnění, alergie a mnoho dalších onemocnění, jako je hojení zlomenin.

Jaká je role vitaminu C v těle

Vitamin C působí především jako donor elektronů. To je důležité pro správné fungování klíčových enzymů, které se podílejí na syntéze kolagenu v kůži a chrupavce, cévách a ranách nebo na enzymech syntetizujících karnitin. Vitamin C je rovněž nezbytný pro syntézu dopaminu a dalších peptidových hormonů a významné jsou jeho antiproliferační (inhibiční účinky na růst) na některé typy rakovinných buněk. V posledních letech se podařilo přesněji charakterizovat nejen profylaktický efekt dostatečného přísunu vitaminu C, ale i léčebný potenciál vysokých dávek vitaminu C (několik gramů denně) u řady patologických stavů, zejména v chronický stres.

Vitamin C je známý především jako účinný vitamin při nachlazení. Posiluje imunitní systém, ale v poslední době byly objeveny i další pozitivní účinky na práci našeho těla. To by znamenalo, že tato látka je pro naše tělo ještě důležitější, než jsme si mysleli! Pojďme se na pět z nich podívat!

Jak vitamín C podporuje léčbu úzkosti a deprese.

Pomáhá bojovat se strachy. Již dříve se ukázalo, že vysoké dávky vitaminu C mohou pomoci regulovat fyziologické reakce související se stresem (např. nižší krevní tlak), jako doplněk k lékům může také podporovat psychoterapii deprese. Zkušenosti také ukazují jeho roli v boji proti úzkosti.

V jedné studii byli středoškoláci rozděleni do dvou skupin. Jeden dostával 500 mg vitaminu C denně a druhý dostával placebo. Skóre úzkosti těchto mladých lidí bylo poté měřeno pomocí Beck Anxiety Inventory (BAI). Tato metoda byla vyvinuta pro tyto účely a používá se bezprostředně před zkouškou a poté 2 týdny po ní. BAI studentů ve skupině s placebem se nezměnilo (zůstalo střední), zatímco ve skupině s vitaminem C kleslo ze „středního“ na zdravější „nízké“ skóre úzkosti.

Proč je vitamín C důležitý pro seniory.

Může vám pomoci zůstat fit i ve vyšším věku. Japonští vědci zkoumali 655 žen s průměrným věkem 75 let, které byly rozděleny do čtyř skupin na základě hladiny vitaminu C – od nejnižší po nejvyšší – a poté měřili jejich fyzickou zdatnost. Bylo zjištěno, že skupina s vyšší hladinou vitaminu C vykazovala výrazně lepší výsledky například v případě síly úchopu a stoje na jedné noze. To může znamenat, že ženy, které konzumují více vitamínu C, si mohou udržet více svalové hmoty během menopauzy, kdy mají svaly tendenci se zmenšovat.

Lepší zrak s vitamínem C

Podle britského výzkumu může pomoci v boji proti šedému zákalu. Britští vědci studovali 324 jednovaječných dvojčat po dobu 10 let a pomocí dotazníku sledovali jejich stravovací návyky a příjem vitamínu C. Zjistili, že skupina s vyšším příjmem vitamínu C měla o 33 % nižší riziko šedého zákalu a jejich čočky byly také čistší než skupiny s nižším příjmem. vitamín C

Více energie a lepší metabolismus tuků.

Podporuje fyzickou aktivitu. Výzkum naznačuje, že obézní muži ve věku 18-35 let, u kterých byl dříve diagnostikován nedostatek vitaminu C, více cvičili v důsledku suplementace vitaminem C. Polovina mužů dostávala 1000 mg vitaminu C denně po dobu 8 týdnů, zatímco druhá skupina dostávala placebo. Na konci studie vědci pomocí dotazníku zjistili, jak účastníci cvičili. Došli k závěru, že skupina suplementující vitamín C výrazně více cvičila, a tím spálila více energie za stejnou dobu. Johnston, který tuto studii vedl, se na toto téma zaměřil i v jiných studiích. Podle jednoho z nich vedou vyšší dávky vitamínu C při intenzivním tréninku ke spalování většího množství tuku.

Vitamin C zabraňuje onemocněním nervového systému

Klíčová molekula v mozku. Vitamin C je známý antioxidant, ale možná méně často zmiňovaný jako jeden z klíčových ochránců centrálního nervového systému. Vitamin C se nachází ve velkém množství v mozku. Tento vitamín na sebe váže volné radikály, které vznikají při mozkové činnosti, a tím chrání nervový systém. Jeho přítomnost v centrálním nervovém systému je tak důležitá, že se předpokládá, že jeho nedostatek hraje roli při vzniku různých onemocnění nervového systému (demence, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba).

Přírodní vitamín C 1000 Plus získaný z citrusů.

C 1000 Plus Calivita podporuje ochranný účinek našeho imunitního systému mega dávkami vitamínu C s prodlouženým vstřebáváním a bio šípky, které zvyšují jeho účinek v kritickém období, kdy to naše tělo nejvíce potřebuje. Kromě toho také přispívá ke správné tvorbě kolagenu, podporuje udržení zdravých cév, kostí, chrupavek, zubů, dásní a kůže.

Calivita C 1000 Plus

Komu a kdy vitamín C 1000 Plus doporučujeme?

  • Lidé náchylní k infekcím.
  • Během zimních měsíců, aby každý mohl získat silnější podporu imunitního systému.
  • Pro lidi, kteří sportují a vykonávají těžkou fyzickou práci ke snížení únavy.
  • Pro lidi ve stavu intenzivního psychického napětí, pro podporu správné činnosti nervové soustavy.
  • Starší lidé a lidé v rekonvalescenci.
  • Zvýšené vstřebávání železa (zejména u fertilních žen a pacientů s anémií z nedostatku železa).

Jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu C
Mezi příznaky nedostatku vitaminu C patří: oslabení imunitního systému, náchylnost k infekcím, pomalé zotavování z nemoci, prodloužené hojení ran, krvácení dásní, hnisání, bolesti svalů.

Zajímavá fakta o vitamínu C

Maďarský vědec Albert Szent-Györgyi, který získal Nobelovu cenu za izolaci vitaminu C a zkoumání jeho role, bral až do své smrti ve věku 93 let 1 000 mg vitaminu C denně, a když onemocněl, zvýšil dávku na 8 000 mg.


There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Návrat na obsah